Balın günün müxtəlif vaxtlarında orqanizmə təsiri
30 sentyabr 2025 14:13 (UTC +04:00)

Balın günün müxtəlif vaxtlarında orqanizmə təsiri

0

Səhərlər bal güc verir, axşamlar isə artıq çəkiyə səbəb ola bilər. Alimlər maraqlı bir xüsusiyyəti açıqlayıblar. Balı günün birinci yarısında, xüsusən də saat 15:00-dək qəbul etmək daha faydalıdır.

Lent.az-ın xarici mətbuata istinadla məlumatına görə, səhərlər bir qaşıq bal orqanizmin oyanmasına kömək edir, axşam isə artıq çəki yığılmasına səbəb ola bilər.

Sirr nədədir?

Qlükoza və fruktozanın birləşməsi tez mənimsənilir və səhər üçün enerji verir, amma eyni zamanda qanda şəkərin kəskin yüksəlməsinə səbəb olmur. Bundan başqa, bal gecə yığılan yağların daha fəal parçalanmasına kömək edir və “xoşbəxtlik hormonu” adlanan serotoninin ifrazını stimullaşdırır. Buna görə də, bal ilə səhər yeməyi yalnız əhvalı yaxşılaşdırmaqla qalmır, həm də iş qabiliyyətini dəstəkləyir.

Axşam isə vəziyyət dəyişir: qaraciyər maddələr mübadiləsini yavaşladır və istirahətə hazırlaşır, buna görə də baldan gələn şəkər daha pis mənimsənilir. Bu xüsusilə maddələr mübadiləsi pozğunluğu, artıq çəkisi və ya insulinə davamlılığı olan insanlara aiddir. Belə hallarda axşam bal ilə çay içmək şəkərin arzuolunmaz dalğalanmalarına və qaraciyərin yüklənməsinə gətirib çıxara bilər.

Bir vacib qayda da var: balı qaynar suya əlavə etmək olmaz yüksək temperatur onun fermentlərini, vitaminlərini və amin turşularını məhv edir, onu sadə şirinləşdiriciyə çevirir. Balı bir az isti çaya əlavə etmək və ya sıyıq, təbii yoqurt, tam buğda çörəyi və ya qoz-fındıqla birləşdirmək daha yaxşıdır. Belə kombinasiya şəkərlərin mənimsənilməsini yavaşladır və səhər yeməyini daha balanslı edir.

Dietoloqlar vurğulayırlar ki, böyüklər üçün gündəlik bal norması 1-2 çay qaşığıdır. Orta miqdarda qəbul edildikdə bal yalnız enerji vermir, həm də immuniteti möhkəmləndirir, ürək fəaliyyətini dəstəkləyir və antioksidantlar sayəsində orqanizmdə iltihab proseslərini azaldır.

Maraqlı fakt: müxtəlif bal növləri fərqli xüsusiyyətlərə malikdir. Məsələn, qarabaşaq balı dəmirlə zəngindir, cökə balı soyuqdəyməyə qarşı təsiri ilə tanınır, akasiya balı isə hipoallergen sayılır və uşaqlar üçün uyğundur. Beləliklə, bal səhər yeməyi üçün əla məhsuldur, amma onu ağılla və yalnız günün birinci yarısında qəbul etmək məsləhətdir.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 628

Oxşar yazılar