Bəzi qidalar ürək-damar sağlamlığına zərər verə bilən doymuş yağlarla zəngindir. Yemək yağı seçərkən, onun tərkibini və xüsusiyyətlərini nəzərə almaq vacibdir, çünki bu, sağlamlığınıza əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərə bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, bəzi yağ növləri doymuş yağ və ya omeqa-6 yağ turşularında yüksəkdir, bu da ürək-damar sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər, digərləri isə faydalı qida və antioksidantların mənbəyidir.
Qızartma üçün ən yaxşı seçim zeytun yağıdır. Doymamış yağlar və E vitamini ilə zəngindir, bu da onu ən qidalı variantlardan birinə çevirir. Yüksək tüstü nöqtəsi və anti-xolesterol xüsusiyyətinə malik olan avokado yağına da diqqət yetirməlisiniz.
Günəbaxan yağı, doymamış yağ tərkibinə görə başqa bir yaxşı seçimdir, lakin yüksək Omega-6 tərkibinə görə həddindən artıq istehlakdan çəkinin.
Küncüt yağı qoz qoxusuna malik olsa da və bütün yeməklərə uyğun olmasa da, antioksidant mənbəyidir və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Fıstıq yağı tərkibindəki yüksək E vitamini ilə də diqqət çəkir.
Bununla belə, qızartma zamanı qaçınılması lazım olan yağlar da var. Bunlara doymuş yağda yüksək olduğu bilinən palma yağı, müxtəlif problemlər yarada bilən soya və qarğıdalı yağı daxildir. Hidrogenləşdirilmiş bitki yağları və kokos yağı da potensial mənfi sağlamlıq təsirlərinə görə ehtiyatla istifadə edilməlidir.
Buna görə də, düzgün yemək yağı seçmək yeməyinizi daha qidalı edə və ümumi sağlamlığınıza töhfə verə bilər.