Banan haqqında  nəyi bilmək lazımdır?   Faydaları, zərərləri və niyə meyvə deyil
08 fevral 2023 09:09 (UTC +04:00)

Banan haqqında nəyi bilmək lazımdır? Faydaları, zərərləri və niyə meyvə deyil

Banan planetimizdə ən məşhur məhsullardan biridir. Eyni zamanda, çoxları onları meyvə hesab edirlər, lakin bu belə deyil.

Bu meyvələr ürək və qan damarları üçün faydalıdır, diabetin qarşısının alınmasında təsirli olur, qocalma prosesinin qarşısını alır, həzmimizi dəstəkləyir və sinir sisteminin sağlamlığına töhfə verir. 

Lent.az xarici mediaya istinadla banan haqqında başqa nələri bilmək lazım olduğunu təqdim edir:

Banan haqqında maraqlı faktlar

Banan qədim zamanlardan bəri yetişdirilir. İçərisində bir neçə toxum olduğundan və çiçəyindəki yumurtalıq tək olduğundan, elmi baxımdan bir giləmeyvə hesab olunur.
Kifayət qədər miqdarda karbohidratlardan əlavə, bananda immunitet sistemini gücləndirən C və P vitaminləri və B vitaminləri də var.

Böyük miqdarda davamlı nişasta və lif sayəsində meyvənin glisemik indeksi aşağıdır - 42-62 aralığında (yetişmədən asılı olaraq). Ancaq onları yavaş-yavaş rasiona daxil etməlisiniz, çünki allergik reaksiyalar istisna edilmir.

Bananın sağlamlıq üçün faydaları

Banan əla qəlyanaltıdır. Mütəxəssislər günün birinci yarısında istifadə etməyi məsləhət görürlər.

1. Diabetin qarşısının alınması üçün

Alimlər hətta II tip diabet riskini azaltmaq üçün həftədə ən azı bir dəfə banan yeməyi tövsiyə edirlər. Qan şəkəri daha sabit göstəricilər verir, çünki bananda qida həzmini və karbohidratların udulmasını yavaşlatan pektin və davamlı nişasta var.

Nişasta da insulinə həssaslığı artırır. Diabet xəstələri üçün bir porsiyanın ölçüsü bir orta ölçülü meyvəyə və ya yarısına bərabərdir.

2. Yaşlanma əleyhinə təsiri

Bananların tərkibindəki antioksidantlar hüceyrələri bərpa etməyə və immuniteti yaxşılaşdırmağa kömək edir, yaşlanma və oksidləşmə proseslərinə müqavimət göstərir.
Bu giləmeyvədə olan dopamin antioksidant kimi təsirə malikdir. C vitamini müxtəlif xəstəliklərə qarşı müqavimətə və dəri sağlamlığına faydalı təsir göstərir.

3. Həzm üçün dəstəyi

Yetişməmiş bananlarda 80 faizə qədər nişasta və pektin var və onlar bədəndə prebiyotiklər kimi "özünü aparır" - mədə-bağırsaq traktının sağlamlığını qoruyur və bunun üçün faydalı bakteriyaların böyüməsini stimullaşdırır.

Banan yetişəndə onların tərkibindəki nişastanın çox hissəsi şəkərə çevrilir, ona görə də daha yaxşı toxluq və çəkiyə nəzarət etmək üçün bir qədər yetişməmiş meyvələr tövsiyə olunur.

4. Damar və ürək üçün faydaları

Bananlarda ürəyin yaxşı işləməsi və qan təzyiqinin normallaşdırılması üçün lazım olan çoxlu kalium var. Yaşlı insanlarda kaliumun gündəlik tələbatı, bəzi mənbələrə görə, 1,7 ilə 5,1 q arasında dəyişir.

Gündəlik normanın müntəzəm olaraq doldurulması ürək problemlərinin inkişaf ehtimalını 26 faiz azaldır.

Bədəndə kifayət qədər kalium olduqda, insult  və hipertoniya riski daha az olur. Flavonoidlər ürək və qan damarlarının vəziyyətinə də müsbət təsir göstərir.

5. Sinir sistemini gücləndirir

Bananlarda sinir sistemi üçün faydalı olan B6 vitamininin gündəlik dəyərinin təxminən üçdə biri var. Həm mərkəzi, həm də periferik olaraq optimal işləməsini təmin edir.

6. Çəki normallaşması

Banan tərkibində çox miqdarda nişasta olduğuna görə pis bir şöhrətə malikdir, lakin əslində çoxlu sağlam lif ehtiva edən aşağı kalorili qidadır. Banan hər 100 kalori üçün təxminən 3 qram lif ehtiva edir və həddindən artıq yemədən toxluq hissi keçirməyə kömək edir.

Tədqiqatçılar lif qəbulu ilə kilo itkisi arasında əlaqə tapıblar. Səhər yeməyi və ya qəlyanaltı kimi banan arıqlamağınıza kömək edə bilər.

Banan zərər verə bilərmi?

Banan praktiki olaraq zərərsiz bir məhsuldur. Problemlər yalnız sui-istifadə edildikdə və müntəzəm olaraq həddindən artıq yeyildikdə yarana bilər.

Belə hallarda şişkinlik, qəbizlik və ishal, ürəkbulanma və köplük, həmçinin çəki artımı ola bilər. Kəskin mərhələdə artıq mədə-bağırsaq və bağırsaq xəstəlikləri varsa, ehtiyatla banan yeməlisiniz.

Bananları necə seçmək və onları harada saxlamaq olar?

Meyvələr qara ləkələr olmadan, hamar, zədələnməmiş dəriyə malik seçilməlidir. Bir neçə gün yaşılımtıl bananları qaranlıq, sərin yerə qoymaq daha yaxşıdır - beləliklə onlar daha yaxşı yetişəcəklər.

Onları soyuducuda saxlamaq lazım deyil - otaq temperaturu kifayətdir (bananlar belə şəraitdə iki-üç gün ərzində faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır). Günəşin birbaşa şüaları meyvəyə düşürsə, o zaman daha tez xarab olur.

Bananların böyük populyarlığı onların müsbət xüsusiyyətləri ilə təmin edilib, çünki onlar immuniteti dəstəkləyir, hipertoniya və insultlara qarşı müqavimət göstərir və çəki idarə etməyə imkan verir.

Bananlarda çoxlu kalium, lif, antioksidantlar, B6 və C vitaminləri var. Amma əsas odur ki, onlar sadəcə olaraq dadlıdırlar və əhval-ruhiyyəni qaldırırlar
 

# 5562
avatar

Oxşar yazılar