Bişirilməmişdən əvvəl yuyulmamalı olan  qidalar
02 iyun 2025 15:33 (UTC +04:00)

Bişirilməmişdən əvvəl yuyulmamalı olan qidalar

Əksər insanlar mağazadan alınan məhsulları mütləq axar su ilə yumağın vacib olduğunu düşünür.

Lent.az xarici KİV-ə istinadla bildirir ki, ancaq bu hər zaman doğru deyil və səbəbləri bunlardır.

Yumurtalar

Bir çox insan yumurtaları qırmazdan əvvəl yuyur, lakin bu, əlavə risk yaradır. Zavod şəraitində istehsal olunan yumurtalar xüsusi qoruyucu təbəqə ilə örtülür ki, bakteriyalar içəri keçməsin.

Yumurtanı yuduqda bu təbəqə yox olur və soyuducuda saxlanarkən bakteriyaların nüfuz etmə riski artır. Əgər yumurta ev şəraitində əldə olunubsa, onu yumaq olar, amma mütləq kağız dəsmal ilə qurulamaq lazımdır.

Göbələklər

Göbələklər suyu tez udur, bu isə onların dad və teksturasını zəiflədir. Hətta özünüz yığsanız belə, göbələkləri yumaq tövsiyə olunmur. Əvəzində:

Yumşaq fırça ilə təmizləyin

Alt hissəni (sapın ucunu) kəsin

Toyuq əti

Toyuq ətini yumaq məsləhət deyil, çünki bu zaman mətbəxə bakteriyalar yayılır. Yüksək temperaturda bişirildikdə toyuq tamamilə təhlükəsiz olur. Ət parçasını sadəcə:

Kağız dəsmalla qurulamaq kifayətdir.

Makaron bişirildikdən sonra yuyulmalıdırmı?

Bu məsələ mübahisəlidir. Bəziləri suyu süzür, bəziləri isə soyuq su ilə yuyur. Peşəkar aşpazlar deyirlər ki:

Makaronu yumaq olmaz, çünki bu zaman nişasta yuyulub gedir

Nişasta makaronun sousa yapışmasını təmin edir

Yumaq makaronu bir-birinə yapışdırır, ideal pasta alınmır

Makaronun yapışmaması üçün bişirərkən bir neçə damcı bitki yağı əlavə etmək kifayətdir.

Qırmızı ət

Qırmızı əti yumaq düzgün deyil, çünki:

Su ətin təbii şirəsini aparır

Nəticədə ət quru və sərt olur

Ətin səthini sadəcə nəm dəsmalla qurulamaq kifayətdir ki, o şirəli və yumşaq qalsın.

Nəticə

Hər məhsulun öz xüsusiyyətinə uyğun yanaşmaq lazımdır. Həddindən artıq yumaq, xüsusilə ət və yumurta kimi məhsullarda, fayda yox, zərər verə bilər. Təhlükəsiz və dadlı yeməklər üçün bu qaydaları nəzərə alın.


 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 1026

Oxşar yazılar