Yumurtadan  dəfələrlə çoxdur:   protein bombası olan  PENDİR
08 iyun 2025 12:31 (UTC +04:00)

Yumurtadan dəfələrlə çoxdur: protein bombası olan PENDİR

Dietoloqlar tərkibi ilə heyrətləndirən pendirin adını açıqlayıblar - onun tərkibində adi yumurtalardan bir neçə dəfə çox protein var. 

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu məhsul artıq “protein bombası” adlandırılıb və idmançılar, pəhriz saxlayanlar və sağlam qidalanmaya əhəmiyyət verən hər kəs üçün ideal seçim ola bilər.

Hansı süd məhsulundan söhbət gedir?

Protein niyə bu qədər vacibdir?

Bu heyrətamiz pendirin adını açıqlamazdan əvvəl proteinin orqanizmimiz üçün niyə bu qədər vacib olduğunu qısaca xatırlayaq:

Protein əzələlərin, sümüklərin, dərinin, saçın və dırnaqların əsas komponentidir. Toxumaların bərpası və böyüməsi üçün lazımdır.

Çəkiyə nəzarət

Zülal uzunmüddətli toxluq hissi verir ki, bu da həddindən artıq yeməkdən qaçmağa və iştahı idarə etməyə kömək edir. Onun həzmi karbohidratlar və ya yağlardan daha çox enerji tələb edir, bu da kalorilərin yandırılmasına kömək edir.

İmmunitet sistemi

İnfeksiyalarla mübarizə aparan antitellər zülaldan hazırlanır. Yetərincə protein qəbulu güclü immunitet sistemini dəstəkləyir.

Hormonlar və fermentlər

Orqanizmdəki həyati prosesləri tənzimləyən bir çox hormon və fermentlər də zülallardır.

Enerji

Zülal əsas enerji mənbəyi olmasa da, karbohidrat və ya yağ çatışmazlığı zamanı orqanizm tərəfindən istifadə edilə bilər.

Orta yumurta təxminən 6 qram protein ehtiva edir, bu əladır, lakin bu pendir protein çempionudur.

Protein tərkibinə görə rekord qıran pendir

Və bu məhsul... Parmezan (Parmigiano Reggiano)

Bəli, italyan mətbəxi və gurme yeməkləri ilə əlaqəli bu sərt, köhnə pendir əsl protein bombasıdır. Bəli, italyan mətbəxi və zərif yeməkləri ilə əlaqəli bu sərt, yaşlı pendir əsl protein bombasıdır.

100 qram Parmezanda 35-40 qrama qədər protein ola bilər! Bu, təkcə yumurtalar üçün deyil (burada 100 qram təxminən 2 böyük yumurtadır, bu, təxminən 12-13 qram protein verir), həm də digər süd məhsulları və hətta bəzi ət növləri üçün də rəqəmləri əhəmiyyətli dərəcədə üstələyir.

Parmesan zülalı tamdır, yəni orqanizmin öz-özünə sintez edə bilmədiyi və qidadan qəbul etməli olduğu doqquz vacib amin turşusunun hamısını ehtiva edir.

Uzun yetişmə prosesinə görə, Parmezanda olan laktoza parçalanır və hətta laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün daha həzm olunur. Bundan əlavə, tərkibindəki zülallar qismən hidrolizə olunur ki, bu da həzmi asanlaşdırır.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 358

Oxşar yazılar