Kivi çoxlarının bəyəndiyi dadlı və qidalı meyvədir. Kivinin faydaları danılmazdır, çünki onun müntəzəm istifadəsi immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri riskini azaltmağa və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Lent.az-ın xəbərinə görə, bu meyvənin pərəstişkarları iki düşərgəyə bölünür - bəziləri yeməkdən əvvəl qabığın çıxarılmasına ehtiyac olmadığını, əksinə sadəcə yaxşı yuyulmasını iddia edir, digərləri isə meyvənin soyulmalı olduğunu təkid edirlər. Kivinin necə düzgün yeyiləcəyini araşdıraq - qabığı ilə və ya qabığı olmadan.
Kivini qabığı ilə yemək olarmı?
Qabıqları təmizlənməmiş kivi hər kəs üçün ləzzətli olmaya bilər. Nutrisioloq Erika
Culson deyib ki, qabığın tərkibində müxtəlif qidalar var, o cümlədən:
• lif - bağırsaq sağlamlığı üçün vacibdir və diabet, xərçəng və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır;
• folatlar - hüceyrələrin yenilənməsi və normal böyüməsi üçün vacibdir, buna görə də hamiləlik dövründə qadınlar üçün xüsusilə vacibdir;
• C və E vitaminləri - orqanizmi sərbəst radikallardan qoruyan antioksidantlar.
Kivini qabığı ilə yeyən insanlar daha çox qida alır - qabığı soyulmuş meyvələri yeyənlərə nisbətən 50 faiz daha çox lif, 32 faiz daha çox folat və 34 faiz daha çox E vitamini.
Niyə kivini qabığı ilə yemək olmaz?
Bu meyvənin tərkibində kalsium oksalat kristalları - rafidlər var. Xüsusilə qabıqda çox olurlar. Kristallar ağızın zərif dərisini və meyvənin turşusunu cızır, zədələnmiş nahiyəyə düşür.
Kivi nə qədər yetişsə, ağızda daha az qıcıqlanacağını nəzərə almağa dəyər. Rafidlərin konsentrasiyasını və onların selikli qişaya təsirini azaldan pulpa haqqındadır. Həm də xatırlamaq lazımdır ki, allergiya və ya böyrək xəstəlikləri olan insanlar, xüsusən də daş əmələ gəlməsinə meylli olanlar, vəziyyətin mümkün pisləşməsi səbəbindən bu meyvədən uzaq durmalıdırlar.
Kivini necə yemək olar?
Yuxarıda biz bu meyvənin bütün müsbət və mənfi cəhətlərini artıq öyrəndik, amma sual qalır: "Kivinin qabığını soymaq lazımdırmı?"
İnsanlar meyvənin qabığını toxumasına və özünəməxsus dadına görə bəyənmədiyi üçün onu soyurlar. Bununla belə, meyvələri bir dəsmal ilə silməklə, fırça ilə yuyaraq və ya tüklərini qaşımaqla daha az xoşagəlməz hala gətirilə bilər.
Hələ də qabığını çıxarmaq istəsəniz, onu kəsin. Bundan əlavə, kivini yarıya bölün və bir qaşıq ilə pulpa çıxara bilərsiniz. Bu meyvəni sevə, ya da sevməyə bilərsiniz, amma fakt budur ki, çox faydalıdır. Kivi necə yemək olar - qabıqlı və ya qabıqsız - hisslərinizə əsasən sizə bağlıdır.