Yay dondurma üçün ideal mövsümdür. Amma pəhriz saxlayanlar və xüsusi qidalanma rejiminə riayət edənlər bəzən çəki və sağlamlıqla bağlı narahatlıq keçirirlər: bu desert faydalıdırmı, yoxsa zərər verirmi?
Lent.az bununla bağlı məlumatları təqdim edir:
Dondurma yemək faydalıdırmı?
İspaniyanın Endokrinologiya və Qidalanma Cəmiyyətinin (SEEN) Qida Sənayesi İdarəetmə Komitəsinin üzvü, ekspert Xose Pablo Suares Lyanos, dondurmanın qida xüsusiyyətləri barədə danışaraq bir sıra maraqlı məqamları açıqlayıb. Məlum olub ki, dondurma birmənalı olaraq zərərli deyil. Bəli, o, şəkər və kalorilər baxımından zəngin ola bilər, amma onun sağlamlığa təsiri tərkibdən və istehlak miqdarından asılıdır.
Ekspert bildirir ki, müəyyən şərtlərlə dondurmanın üstünlükləri də ola bilər – əsas məsələ onu şüurlu və balanslı şəkildə seçmək və istehlak etməkdir.
Dondurmanı necə düzgün istehlak etməli: Ekspertin tövsiyələri
Dondurma düzgün istifadə edildikdə bədən üçün faydalı da ola bilər. Amma burada bir neçə əsas qaydaya əməl etmək vacibdir:
1. Miqdarı az, zövqü bol – mülayimlik əsasdır
Ekspertlərin ümumi razılığı: dondurma az miqdarda yeyildikdə, o, balanslaşdırılmış pəhrizə zərər vermir. Beləliklə, siz həm dadından zövq ala, həm də qida rejiminizi poza bilməzsiniz.
2. Keyfiyyətli və sadə tərkibli dondurmaları seçin
Yəni əlavə maddələr az olan, tərkibi başa düşülən, çoxkomponentli olmayan, təbiiliyi yüksək olan dondurmalar üstünlük təşkil etməlidir.
Nə qədər sadə və təbii – bir o qədər yaxşı!
3. Fərqli dadlara üstünlük verin
Bu, həm çoxluca qidalanma faydası, həm də sıxılmamaq üçün önəmlidir. Məsələn, meyvəli dondurma vitaminlərlə zəngin ola bilər Südlü dondurma isə kalsium qaynağıdır
4. Dondurma əsas qida deyil, tamamlayıcıdır
Unutmayın: dondurma heç vaxt əsas yemək əvəzinə keçməməlidir. Bu sadəcə desert və ya qəlyanaltı kimi nəzərdə tutulmalıdır.
Bu yanaşma ilə siz onu vicdan əzabı çəkmədən pəhrizinizə daxil edə bilərsiniz.
Nəticə
Dondurma – doğru yanaşıldıqda – sağlam qidalanmanın bir hissəsi ola bilər.
Uğurun açarı
Mülayim miqdarda yemək
Keyfiyyətli məhsul seçmək