Qan damarlarının  divarlarını məhv edən məhsullar
28 mart 2024 10:52 (UTC +04:00)

Qan damarlarının divarlarını məhv edən məhsullar

Əksər insanların istehlak etdiyi gündəlik qidalar zamanla sağlamlığı korlaya bilər.
Qan şəkərinin yüksək səviyyəsi orqanizmin orqan və sistemlərinə ciddi ziyan vuraraq müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər.

Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, buna görə qan şəkərinin yüksəlməsi və bununla bağlı problemlərin qarşısını almaq üçün hansı məhsulları qida rasionundan xaric edəcəyinizi bilmək vacibdir.

1. Qazlı içkilərin tərkibində çoxlu miqdarda şəkər var ki, bu da insulin müqavimətinin inkişafına səbəb ola bilər. Bu cür içkiləri pəhrizdən məhdudlaşdırmaq və ya tamamilə çıxarmaq tövsiyə olunur.

2. Yüksək glisemik indeksi olan ağ çörək və bişmiş məmulatlar qan şəkərinizin səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Bitki lifi ilə zəngin olan və şəkərin yavaş udulmasını təşviq edən qəhvəyi çörək və ya tam taxıllı qidalara üstünlük vermək tövsiyə olunur.

3. Konservləşdirilmiş meyvələr və şirələr qanda qlükoza səviyyəsinə mənfi təsir göstərən çox miqdarda şəkər ehtiva edir. Təzə və ya dondurulmuş meyvə və giləmeyvələrə üstünlük vermək tövsiyə olunur.

4. Kartof, qarğıdalı, yerkökü və çuğundur kimi yüksək nişastalı tərəvəzlər qanda qlükozanın artmasına səbəb ola bilər. Onları mülayim şəkildə istehlak etmək və protein qidaları ilə birləşdirmək lazımdır.

5. Yağlı ət və kolbasalarda çoxlu miqdarda heyvani yağlar var ki, bu da qanda insulin səviyyəsini artıra bilər. Bu cür məhsulları mal əti, dovşan, toyuq və hinduşka ilə əvəz etmək tövsiyə olunur.

6. Alkoqol, xüsusilə az alkoqollu qazlı içkilər çoxlu şəkər ehtiva edir və mədəaltı vəzinin insulin istehsalına mane ola bilər. Ehtiyatla spirt içmək və ya pəhrizdən tamamilə çıxarmaq tövsiyə olunur.

7. Hazır sousların tərkibində çoxlu şəkər və konservantlar əlavə edilir. Limon, göyərti və ədviyyat əlavə edərək öz souslarınızı hazırlaya bilərsiniz.

# 2376
avatar

Arzu Qurbanlı

Oxşar yazılar