Düzgün karbohidrat seçimi sağlamlığı qorumaq və orqanizmin ehtiyaclarını ödəmək üçün açardır. Mütəxəssislər tövsiyə edir ki, gündəlik kalorinin 45–65%-i karbohidratlardan gəlsin. Onların çatışmazlığı halsızlıq, həzm problemləri və hətta ağız qoxusuna səbəb ola bilər.
Lent.az 10 karbohidrat mənbəyini təqdim edir:
1. Şirin kartof
Bir orta ölçülü şirin kartof gündəlik A vitamini ehtiyacının 150%-dən çoxunu təmin edir. Gözü, dərini və immuniteti dəstəkləyir. Qabığı ilə birlikdə yeyildikdə lif miqdarı artır.
2. Süd
Tərkibində faydalı karbohidratlarla yanaşı zülal, kalsium, maqnezium və sümük sağlamlığı üçün vacib digər minerallar var.
3. Qara lobya
Bitki mənşəli zülal, lif və antioksidant mənbəyidir. Araşdırmalara görə, pəhrizində daha çox paxlalı olanlarda qidalanma keyfiyyəti yüksək, əlavə şəkər miqdarı isə az olur.
4. Yulaf
Təbii prebiotik lif mənbəyidir. Yulafdakı beta-qlükan “pis” xolesterini azaldaraq ürək-damar sağlamlığını qorumağa kömək edir.
5. Quru gavalı
Təbii karbohidrat mənbəyi olmaqla yanaşı, sümük sağlamlığını da dəstəkləyir. Gündə 50 q (təxminən 5 ədəd) quru gavalı postmenopauza dövründə sümük sıxlığının azalmasının qarşısını ala bilər.
6. Banan
Gün boyu enerjini qoruyur. Açıq-yaşıl bananlar daha çox rezistent nişasta (prebiotik lif) ehtiva edir, bu da bağırsaq sağlamlığı üçün faydalıdır. Tam yetişmiş bananlar da lif və qida maddələri ilə zəngindir.
7. Alma
Lif, C vitamini, mis və antioksidant (kversetin) mənbəyidir. Həm ürək, həm də beyin sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
8. Farro
Antioksidant, vitamin və mineral baxımından zəngin tam taxıldır. Yüksək lif və zülal tərkibi uzun müddət toxluq hissi yaradır.
9. Noxud
Lif, antioksidant və bitki zülalı ilə zəngin faydalı karbohidrat mənbəyidir.
10. Qəhvəyi düyü
Zülal, lif, vitamin və minerallarla zəngindir. Yarım stəkan bişmiş qəhvəyi düyüdə təxminən 120 kalori, 2 q lif, 3 q zülal və 25 q faydalı karbohidrat olur.