Kartof əkəndə  bu nüansa diqqət edin -  Məhsuldarlıq çox olacaq
16 may 2025 16:28 (UTC +04:00)

Kartof əkəndə bu nüansa diqqət edin - Məhsuldarlıq çox olacaq

Kartof məhsuldarlığını artırmaq üçün yoxlanılmış vasitələrdən biri ağac külüdür.

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, bu sadə, əlçatan vasitə torpağın keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırır və daha böyük məhsul əldə etməyə kömək edir.

Niyə kül kartof üçün vacibdir?

Ağac külü kartofun böyüməsi üçün vacib olan elementlərlə zəngindir, xüsusən kalium, maqnezium və kalsium.

Kalium, bitkilərin quraqlıq və ya temperatur dəyişiklikləri kimi stresləri dözüm ilə keçirməsinə kömək edir.

Maqnezium, fotosintezi aktivləşdirir və bitkinin böyüməsi üçün daha çox enerji istehsal etməsinə imkan verir.

Kalsium, hüceyrə divarlarını möhkəmləndirir və kartofun müxtəlif xəstəliklərə qarşı daha dayanıqlı olmasına səbəb olur.

Bu komponentlərə görə, kül, kartof yumrularının və ümumilikdə bitkinin böyüməsini yaxşılaşdırmaq üçün vacib bir elementdir.

Kül torpağın turşuluğunu necə tənzimləyir?

Ağac külünün mühüm üstünlüklərindən biri onun qələvi reaksiyasıdır, bu da torpağın hədsiz turşuluğunu neytrallaşdırmağa kömək edir. Kül ph səviyyəsini yüksəltməyə kömək edir ki, bu da qida maddələrinin daha yaxşı mənimsənməsini təmin edir. Buna görə də kül istifadə edilməsi torpağın vəziyyətini yaxşılaşdırmağa və kartofun inkişafı üçün optimal şərait yaratmağa kömək edə bilər. Bu xüsusilə turş torpaqda faydalıdır, hansı ki, bu vəziyyət Ukraynanın müxtəlif bölgələrində tez-tez müşahidə edilir.

Kartof əkilməsi zamanı külü necə tətbiq etmək olar?

Ağac külündən maksimum fayda əldə etmək üçün onu düzgün tətbiq etmək lazımdır. Kartof əkilərkən hər bir çuxura 2-3 ovuc kül əlavə etmək lazımdır. Bu külü torpaqla qarışdırmaq, kartofun köklərinin qida maddələrini daha asan mənimsəməsinə kömək edəcəkdir.Bu həmçinin köklərin çürüməsinin qarşısını alacaq və xəstəliklərin inkişaf riskini azaldacaq. 

Kül kartof xəstəliklərinin riskini necə azaldır?

Ağac külünün əsas üstünlüklərindən biri onun antiseptik xüsusiyyətləridir. Kül, kartofu tez-tez zədələyən fitoflyoroz kimi müxtəlif göbələk xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır. O, torpağın səthində bitkiləri patogen mikroorqanizmlərdən qoruyan bir maneə yaradır.

Eyni zamanda, kül zərərvericilərlə, məsələn, kartofları zədələyə bilən həşəratlarla mübarizədə də kömək edir. Külün mütəmadi tətbiqi kimyəvi müalicəyə olan tələbatı əhəmiyyətli dərəcədə azaldır və kartof yetişdirilməsini daha ekoloji cəhətdən təmiz edir.

Kül yalnız kartofun böyüməsini yaxşılaşdırmaqla qalmır, həm də torpağın münbitliyini bərpa etməyə kömək edir. Kül kalium və kalsium ehtiva etdiyi üçün torpağın mineral balansını bərpa etməyə kömək edir.

Bu, xüsusilə müxtəlif bitkilərin əkilməsi üçün tez-tez istifadə olunan torpaqlar üçün vacibdir, çünki onlar məhsuldarlığını itirmiş ola bilər. Külün mütəmadi olaraq tətbiq edilməsi torpağın strukturunu yaxşılaşdırır, onu daha poroş və bitkilərin kökləri üçün rahat edir. Bu yanaşma, gələcək illərdə sabit və yüksək kartof məhsulunu təmin edəcəkdir.
 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 527

Oxşar yazılar