Limonlar elə bir meyvədir ki, onları həmişə əlinizin altında saxlamaq istəyirsiniz. Yeməklərə parlaqlıq, içkilərə təravət, evə isə yay ətri bəxş edir. Bəs limonlar çox olanda və istifadə etməyə vaxt çatmayanda nə etmək olar? Bu suala cavabı fermerlər verir.
Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, dondurulma limonun dadını və ətrini sanki yeni dərilmiş kimi saxlayır.
Niyə limonları dondurmaq lazımdır?
Təzə dad və aroma aylarla qalır, yeməklərə, içkilərə, desertlərə əlavə etmək çox rahatdır, mövsümi və ya endirimli limonları uzun müddət saxlamaq mümkündür, aralıq yağları və turşuluğu itirmir Əgər dondurucunuz varsa, deməli, sitrus təravəti hər zaman əlinizin altında ola bilər.
Bütöv limonların dondurulması
Limonları yaxşıca yuyun və tam qurudun. Nəm donarkən buz təbəqəsi yaradır. Yağlı kağız sərilmiş lövhəyə və ya boşqabın üzərinə düzün və tam bərkiyənə qədər dondurun. Daha sonra onları hava keçirməyən paketə və ya konteynerə yerləşdirin. Bu, qabığın zədələnməsinin və aromanın itməsinin qarşısını alır.
Limonları dondurucunun ən soyuq hissəsində saxlayın. Qapının yanında tez-tez ərimə və yenidən donma ola bilər. Beləcə bütöv limonlar 4 aya qədər dadını və şirəliliyini qoruyur. Daha uzun saxlanılsa da, aroması zəifləyə bilər.
Bütöv limonların dondurulmadan sonra istifadə edilməsi
Limonu sadəcə masa üzərinə qoyub 2 saat ərzində əriməyə buraxmaq kifayətdir.
Konditerlər isə tez-tez belə bir üsuldan istifadə edirlər: dondurulmuş limondan birbaşa şəkildə qabığını sürtürlər, limon isə bir qədər əridikdən sonra suyunu sıxırlar. Bu zaman ətir maksimum dərəcədə qorunur.
Limon suyunun dondurulması
Bu üsul ən rahat hesab olunur, çünki lazım olan dəqiq porsiyanı hər zaman hazır saxlamağa imkan verir.Təzə limon suyunu sıxın. Buz qablarına tökün. Dondurduqdan sonra kubikləri çıxarıb paketə yığın. Bir kub təxminən 1 xörək qaşığı limon suyu deməkdir.
Dondurulmuş limon suyu kubiklərinin istifadə sahələri
suya, limonada, çaya və kokteyllərə əlavə etmək şorbalara, souslara və soteyə dad balansı üçün, glazur və krem hazırlığında, alma, avokado və ya enginarın qaralmasının qarşısını almaq üçün, bayram içkilərində – istəyə görə ot və çiçəklərlə birlikdə dondurmaq olar Belə limon suyu dondurucuda təxminən 9 ay saxlanır.
Limon qabığının dondurulması
Limon qabığı aromatik yağların ən sıx toplanmış hissəsidir və dondurulmaya çox uyğun gəlir. Təzə və quru limonların qabığını sürtgəcdən keçirin. Yağlı kağız üzərinə nazik qatla yayın və dondurun. Donmuş qabığı bankaya və ya konteynerə yığın.
Qabıq 3 aya qədər öz ətrini saxlayır. Onu həmçinin qurudub duz, şəkər və ədviyyatlarla qarışdırmaq da olar. Bu qarışıq marinadlarda, bişirmədə və salat souslarında ideal nəticə verir.