Bananların yetişməsini sürətləndirən qaz etilen olduğuna görə, bu qazın ifraz olunmasını tənzimləmək lazımdır. Bananların yetişməsini ləngitmək olar. Banan – bir çox insanın sevimli meyvəsidir, lakin onun çatışmazlığı odur ki, alındıqdan bir neçə gün sonra artıq qəhvəyi və yumşaq olur. Ancaq bananların daha uzun müddət təzə qalmasına kömək edəcək bəzi sirlər mövcuddur.
Lent.az-ın xəbərinə görə, bananlar məhsul yığımı anından dərhal sonra xarab olmağa başlayır.
"Bananlar mağazaya çatdırılmamışdan iki həftə əvvəl yığılır. Onlar bananlara təsir edən etilen qazının miqdarına nəzarət etmək üçün nəzərdə tutulmuş soyuducu konteynerlərdə daşınır. Mallar mağazaya çatdıqdan sonra, anbarlarda xüsusi yetişmə kameralarında saxlanılır, daha sonra soyuducu yük maşınlarında yerli mağazalara göndərilir".
Molli bananların saxlama müddətini 7-15 gün uzatmağın yollarını izah edib. O, bunun üçün üç üsul sadalayıb.
1. Bananların saplaqlarını streç plyonka ilə bükün
Bananları digər meyvələrlə birlikdə vazada saxlamaq olmaz – bu, bananları saxlamaq üçün ən pis yerlərdən biridir. Məsələ ondadır ki, bütün meyvələr etilen qazı ifraz edir və bu qaz yetişmə prosesini sürətləndirir. Bananlar digər meyvələrlə birlikdə saxlanıldıqda, çoxlu etilen ayrılır və nəticədə bananlar tez yetişir.
Bananların etilen ifrazını dayandırmaq və bu qazın meyvəyə təsirini azaltmaq üçün onların saplaqları streç plyonka, folqa və ya kağızla bükülməli və digər meyvələrdən ayrı saxlanmalıdır.
2. Bananları tor üzərinə qoyun və ya asın
Bananların təzə qalması üçün üsullardan biri – onları bir-bir ayıraraq tor üzərinə qoymaq və ya asmaqdır. Bu, bananların ətrafında etilen miqdarını azaldır.
"Etilen havadan ağırdır. Bananları yuxarı qaldırdıqda, etilen meyvələrlə daha az təmasda olur və nəticədə onların yetişməsi daha ləng gedir". Bundan əlavə, bananlar bir yerdə olduqda, əzilmə riski artır və bu da onların tez xarab olmasına səbəb olur.
3. Bananları soyuducuda saxlayın
Bananların soyuducuda saxlanılmamalı olduğu fikri yayılmışdır, çünki onların qabığı qaralır. Amma vacibdir ki, meyvənin içi xarab olmur və təzə qalır.
"Bananlar mağazaya çatdırılana qədər soyuducuda saxlanıldığından, onları ev soyuducusuna qoymaq məntiqli olar – beləliklə, bananlar daha uzun müddət yaşıl qalır. Lakin ev soyuducusu meyvə və tərəvəzlərin daşınması üçün istifadə olunan soyuducu kameralardan xeyli soyuqdur. Soyuq bananın qabığına zərər verir, onu qəhvəyi edir, lakin meyvənin içi təzə qalır".
Qabıqda kiçik qəhvəyi ləkələr meyvənin içindəki nişastanın şəkərə çevrildiyini və bananın daha şirin və ətirli olduğunu göstərir. Lakin banan nə qədər yetişmiş olsa, üzərində bakteriyaların yaranma riski bir o qədər yüksəkdir. Əgər meyvədə kif varsa, xoşagəlməz qoxu və ya içində qaralmış ləkələr varsa, onu yemək olmaz.