Dünyada milyonlarla insan sümük toxumasının pisləşməsi ilə xarakterizə olunan osteoporoz problemi ilə üzləşir. Alimlər bildirirlər ki, bu xəstəlikdən əziyyət çəkənlərin sayı ildən-ilə artır və çox vaxt xəstəliyin inkişafı əvvəllər olduğu kimi yaşla deyil, pis qidalanma ilə bağlıdır.
Lent.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, aparılan araşdırmalara görə, bəzi qidalar sümüklərinizi kövrək edir və hətta kiçik xəsarətlərlə də qırılmağa meyllidir.
Alimlər sümükləri məhv edən qidaları açıqlayıblar.
Alkoqol
Orta dərəcədə spirt istehlakı sümük sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Həddindən artıq spirtli içki içmək sümükləri sağlam saxlamaq üçün lazım olan kalsium, D vitamini və maqnezium kimi mühüm qida maddələrinin udulmasına mane ola bilər. Xüsusilə yaşlı insanlar və sınıq riski olanlar üçün spirt istehlakını gündə bir içki ilə məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
Kofein
Təkcə qəhvədə deyil, enerji içkilərində, qazlı içkilərdə, çayda və digər qidalarda da olan kofein kalsium itkisini artıra və udulmasını azalda bilər. Bu, sümük sağlamlığına mənfi təsir göstərir, ona görə də kofeinsiz alternativləri nəzərdən keçirmək tövsiyə olunur.
Duz
Duz, yüksək qan təzyiqi ilə əlaqəli olsa da, sümüklərdən kalsiumun itirilməsinə də səbəb ola bilər. 2018-ci ildə Amerika Qidalanma Kollecinin Jurnalında dərc edilən bir araşdırma, natrium qəbulunun artırılmasının osteoporoz riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını göstərdi. Buna görə də, sümük sağlamlığını qorumaq üçün xüsusilə yaşlı insanlar və yüksək risk qrupları üçün pəhriz duz səviyyələrini yaxından izləmək tövsiyə olunur.