Dünyanın ən bahalı  qəhvəsi - hansı üsulla hazırlanır?
21 oktyabr 2025 15:49 (UTC +04:00)

Dünyanın ən bahalı qəhvəsi - hansı üsulla hazırlanır?

0

Qəhvə həvəskarları arasında elə bir növ içki var ki, onun qiyməti bir kiloqram üçün bir neçə yüz dollara çata bilər. Söhbət İndoneziya adalarında istehsal olunan məşhur Kopi Luvak qəhvəsindən gedir bu qəhvə qeyri-adi biotexnoloji proses nəticəsində əldə edilir.

Lent.az bu qəhvə ilə bağlı məlumatları təqdim edir:

Unikal istehsal prosesi

Kopi Luvak qəhvəsinin özəlliyi ondadır ki, qəhvə dənələri musanq və ya Asiya xurma pişiyi (sivet) adlı kiçik bir heyvanın həzm sistemindən keçir. Bu heyvan yetişmiş qəhvə giləmeyvələrini yeyir, lakin yalnız meyvənin ətini həzm edir, dənələr isə demək olar ki, zədələnmədən bədəndən xaric olunur.

Musanqun mədə fermentləri dənələrdəki zülallara xüsusi şəkildə təsir göstərir. Nəticədə qəhvənin dadı yumşalır, acılıq azalır və içkidə karamel-şokolad ətirli mürəkkəb bir dad palitrası yaranır. Toplanan dənələr diqqətlə yuyulur, günəşdə qurudulur və sonra adi qəhvə kimi qovrulur. Bütün proses əl əməyinə əsaslanır və çox miqdarda xammal tələb edir bu da məhsulun yüksək qiymətini izah edir.

Etik mübahisələr və heyvan rifahı

Bununla belə, Kopi Luvak istehsalının etik tərəfi illərdir tənqid olunur. Artan tələbat nəticəsində bir çox fermalarda musanqlar dar qəfəslərdə saxlanılır və məcburi şəkildə qəhvə giləmeyvələri ilə qidalanırlar. Bu şərait heyvanlarda ciddi stress, xəstəliklər və ömrün qısalması ilə nəticələnir. Üstəlik, əsirlikdə saxlanılan musanqlar meyvələri seçə bilmədiyi üçün dənələrin keyfiyyəti də aşağı düşür. Halbuki təbiətdə onlar yalnız ən yetişmiş və aromatik giləmeyvələri yeyirlər ki, bu da təbii “keyfiyyətə nəzarət” rolunu oynayır.

Alternativlər və saxtakarlıqlar

Heyvan rifahı ilə bağlı narahatlıqlar səbəbindən bir çox qəhvə biliciləri artıq Kopi Luvak almaqdan imtina edir və etik və yüksək keyfiyyətli arabika növlərinə üstünlük verirlər. Bu gün alternativ fermentasiya üsulları da mövcuddur onlar qəhvəyə eyni dərəcədə mürəkkəb dad verir, amma heyvanların iştirakı olmadan həyata keçirilir. Bununla yanaşı, Kopi Luvak qəhvəsinin bahalılığı və ekzotik hekayəsi onu saxtakarların hədəfinə çevirib. Bəzən bazarda “elit” adı ilə sadəcə ətirləndirilmiş adi qəhvə satılır.

Həqiqi, vəhşi Kopi Luvak tapmaq nadir və çətin məsələdir, bu səbəbdən istehlakçılar məhsulun mənşə sertifikatlarını yoxlamalıdırlar. Kopi Luvak qəhvəsinin tarixi, ekzotika və lüks arzusunun bəzən insanlıq prinsipləri ilə ziddiyyət təşkil etdiyini xatırladır. İçkinin dadı və qiyməti nə qədər qeyri-adi olsa da, o, heç bir halda canlıların əzabı hesabına əldə edilməməlidir.

 

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 278

Oxşar yazılar