Bal sağlam bir məhsuldur, lakin digər qidalarla birləşdirildikdə həmişə təhlükəsiz olmur. Bəzi birləşmələr həzm və sağlamlığa zərər verə bilər.
Bu barədə Lent.az məlumat verir:
Balın qızdırılması
Bal çay və digər isti içkilər üçün məşhur şirniyyat vasitəsi olsa da, su və süd kimi bəzi mayelərin temperaturu onun faydalı xüsusiyyətlərinə təsir göstərə bilər. Qızdırılma prosesi balın tərkibini və qida dəyərini dəyişə bilər. Məlumata görə, bal əlavə edilmiş mayeni 49 dərəcəyə qədər qızdırmaq onun antioksidant və fermentativ aktivliyini azalda, həmçinin bəzi zərərli birləşmələrin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Kərə yağı
Kərə yağı ənənəvi olaraq mətbəxdə istifadə olunan yağın əridilmiş formasıdır və bal ilə uyğun olmayan digər bir məhsuldur. Bal və kərə yağı toksik ola bilər və aşağıdakı fəsadlara gətirib çıxara bilər:
saç tökülməsi
arıqlama
dəri iltihabı
Süd məhsulları
Bal və yoqurt, kəsmik, süd kimi süd məhsulları çox yayılmış birləşmələrdir, lakin onlar həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Bal turş olduğu və fruktoza ehtiva etdiyi üçün süd məhsullarındakı zülallarla qarşılıqlı təsirə girə və həzmi çətinləşdirə bilər. Nəticədə:
həzm pozğunluğu
qarında köp
mədədə narahatlıq
xəstələrində baş verə bilər. Laktaza çatışmazlığı və ya həzm sistemi pozğunluğu olan insanlar bu birləşmədən uzaq durmalıdır. Bunun əvəzinə laktozasız süd istifadə etmək məsləhətdir.
Emal olunmuş qidalar
ABŞ Qida və Dərman İdarəsinin (FDA) məlumatına görə, emal olunmuş qidalar çoxlu zərərli yağlar, duz və şəkər ehtiva edir. Onları bal ilə birləşdirmək əlavə şəkər yükünə səbəb olur. Bu, qanda şəkərin yüksəlməsinə və xroniki xəstəliklərin yaranmasına gətirib çıxara bilər. Buna görə də artıq şirin olan emal olunmuş qidalara bal əlavə etməkdən çəkinmək məsləhətdir.
Yüksək yağlı məhsullar
Qızardılmış ət kimi yağlı yeməklər bədəndə daha uzun müddət həzm olunur, onları bal ilə qarışdırmaq həzmi daha da ləngidə bilər. MedlinePlus məlumatına görə, bu birləşmə:
qarında köpə
mədədə narahatlığa
çəki artımına
səbəb ola bilər.
Alkoqol
Şirin balı spirtli içkilərlə qarışdırmaq qanda şəkərin dalğalanmasına və ertəsi gün daha güclü sərxoşluq (paxmolluq) simptomlarına gətirib çıxara bilər. Baldakı fruktoza susuzlaşmanı artıra və alkoqol qəbulundan sonra baş ağrısı kimi xoşagəlməz simptomları gücləndirə bilər.
Balı nələrlə birləşdirmək olar?
Balı təhlükəsiz və faydalı şəkildə birləşdirə biləcəyiniz məhsullar çoxdur:
Limon - Horticulture Research jurnalına görə, boğaz ağrısını yüngülləşdirir və immun sistemini dəstəkləyir.
Zəncəfil - həzmi dəstəkləyir və iltihabı azalda bilər.
Darçın - antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Qoz-fındıq - sağlam yağlar, zülallar və təbii şəkərlərlə zəngin, qidalı qəlyanaltıdır.
Zərdəçal – iltihab əleyhinə və həzmə dəstək verən ədviyyatdır.