Portağalı  nə zaman yemək daha yaxşıdır?
15 dekabr 2025 09:37 (UTC +04:00)

Portağalı nə zaman yemək daha yaxşıdır?

0

Portağallar C vitamininin əla mənbəyi kimi tanınır və bu vitamin immunitetin qorunmasında mühüm rol oynayır. Portağalı yemək üçün xüsusi “ən doğru vaxt” olmasa da, onların müntəzəm qəbulu immuniteti dəstəkləmək üçün kifayət qədər C vitamini almağa kömək edir.

Lent.az xəbər verir ki, portağal yeməyin vaxtından çox, onların müntəzəm şəkildə və digər C vitamini ilə zəngin qidalarla birlikdə qəbul olunması daha vacibdir.

Eyni zamanda bəzi məqamları nəzərə almaq lazımdır:
bu cür məhsulları müntəzəm qəbul edin ki, C vitaminini təmin edə biləsiniz;
portağalı acqarına yemək hər zaman yaxşı seçim deyil. C vitamininin daha yaxşı sorulması üçün bunun faydalı olduğuna dair sübut yoxdur. Üstəlik, həssas mədə problemi olanlar üçün portağal acqarına qıcıqlanmaya səbəb ola bilər, çünki o, turşudur;
portağalı digər C vitamini mənbələri ilə birlikdə qəbul edin məsələn, digər sitruslar, qırmızı və yaşıl bolqar bibəri, kivi, brokoli, çiyələk və brüssel kələmi;
əgər sizdə turşu reflüksü meyli varsa, portağalı yatmazdan əvvəl və ya ağır yeməkdən dərhal sonra yeməmək daha yaxşıdır.

Portağal immuniteti gücləndirirmi?
C vitamini immun sisteminin sağlamlığı üçün vacibdir. O, güclü antioksidantdır, bədən müdafiəsini gücləndirir və sərbəst radikalların yaratdığı hüceyrə zədələnmələrindən qoruyur. C vitamini qəbulunun soyuqdəymənin qarşısını aldığı düşünülür, lakin bu sübut edilməyib. Bununla belə, portağal və digər C vitamini ilə zəngin məhsulların müntəzəm qəbulu ümumi C vitamini səviyyəsini artırır və nəticədə immun sistemini dəstəkləyir. Bəzi məlumatlar göstərir ki, müntəzəm C vitamini qəbulu soyuqdəymənin simptomlarını azalda və onun müddətini qısalda bilər.

Portağalda nə qədər C vitamini var?
Portağal C vitamini ilə zəngindir. Bir portağal təxminən 83 milliqram C vitamini ehtiva edir. C vitamini suda həll olan vitamindir və bədəndə toplanmır. Bu o deməkdir ki, C vitamininin çatışmazlığının qarşısını almaq üçün onu müntəzəm qəbul etmək lazımdır. Meyvə və tərəvəzlər, xüsusilə sitruslar, C vitamininin ən yaxşı mənbəyi hesab olunur.
C vitamininin gündəlik qəbul norması belədir:
böyüklər üçün qadınlarda 75 mq;
böyüklər üçün kişilərdə 90 mq;
hamilə qadınlarda 85 mq;
əmizdirən qadınlarda 120 mq.
Siqaret çəkən və ya passiv siqaret tüstüsünə məruz qalanlar C vitamini çatışmazlığı riskinə daha çox məruz qalır. Mütəxəssislər siqaret çəkənlərə gündəlik normaya əlavə olaraq 35 mq artıq C vitamini qəbul etməyi tövsiyə edir. Bununla yanaşı, C vitamini ilə zəngin qidaların bişirilməsi vitamin səviyyəsini azalda bilər. Buna görə portağalı çiy halda yemək, ondan maksimum fayda əldə etməyə imkan verir. Portağalı günəş şüasına məruz qoymayın və onu ən təzə halda yeyin, çünki uzunmüddətli saxlama və işıq təsiri C vitamini səviyyəsini azalda bilər.
C vitamini ilə dəmiri birlikdə qəbul etmək olarmı?
Portağal qəbulunda daha bir vacib məqam dəmirlə birgə yeyilməsidir. Bunun səbəbi odur ki, C vitamini dəmirin sorulmasını yaxşılaşdırır. C vitamini xüsusilə paxlalılar, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və qoz-fındıq kimi qidalarda olan qeyri-hem dəmirin mənimsənilməsinə kömək edir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 260

Oxşar yazılar