Qulançar yalnız restoran yeməklərində istifadə olunmur, o həm də hər kəsin pəhrizinə daxil etməsi lazım olan həqiqi superqidadır. O, ürək, dəri və immun sisteminin sağlamlığını dəstəkləyən vitaminlər, antioksidantlar və təbii maddələr ehtiva edir.
Lent.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Natalya Samoylenko öz instagram hesabında paylaşım edib.
Ekspertin sözlərinə görə, qulançar vitamin bombasıdır. O, ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa, sinir sistemini, həzmi və hətta əhval-ruhiyyəni dəstəkləməyə kömək edə bilər. 100q qulançarda yalnız 20 kkal var, amma çoxlu lif, vitaminlər və antioksidantlar mövcuddur. Buna görə də, bu, arıqlamağa ideal tərəvəzdir.
Qulançar sidiyin qəribə qoxusunu verməsi ilə tanınır, amma o, bədənin artıq duzlardan xilas olmasına kömək edən təbii bir sidikqovucu kimi fəaliyyət göstərən birləşmələr ehtiva edir. Bu xüsusiyyət xüsusilə şişlikdən əziyyət çəkən insanlar üçün faydalıdır, həmçinin yüksək qan təzyiqi və ya digər ürək xəstəlikləri olanlar üçün də faydalıdır. B qrupu vitaminləri və antioksidantlar sayəsində qulançar konsentrasiyanı, yaddaşı və sinir sisteminin ümumi tonusunu dəstəkləyir.
Qulançar sinir sisteminin düzgün inkişafını təmin edən və koqnitiv funksiyaları dəstəkləyən fol turşusu ilə zəngindir. İnulin, bağırsaqlarda "faydalı" bakteriyaların və ya probiotiklərin sağlam balansını dəstəkləyir ki, bu da qazların azalmasına və yeməyin asanlıqla həzm olunmasına kömək edir. Daha çox qulançar istehlak etmək, nizamlı bağırsaq hərəkətini dəstəkləyə bilər və qəbizlikdən qoruyar.
Antioksidantlar və fitonutrientlər sayəsində, sparşa bağırsaqlarda iltihabı azalda bilər. Kalori və şəkər miqdarının aşağı olması, pəhriz üçün uyğun olması, həmçinin bağırsaqların ümumi sağlamlığını dəstəkləyir.