Yeməklərinizə müntəzəm olaraq  zeytun yağı əlavə etmək   niyə vacibdir? – CAVAB
28 yanvar 2025 12:08 (UTC +04:00)

Yeməklərinizə müntəzəm olaraq zeytun yağı əlavə etmək niyə vacibdir? – CAVAB

Zeytun yağı uzun müddətdir sağlam qidalanmanın simvolu hesab edilir və dünyanın ən sağlam qidalanma sistemlərindən biri olan Aralıq dənizi pəhrizində mühüm rol oynayır.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, dietoloqlar və tədqiqatçılar zeytun yağını digər bitki yağlarından fərqləndirən müstəsna xüsusiyyətlərini təsdiqləyirlər.

Onun müntəzəm istifadəsinin niyə bu qədər faydalı olduğunu və sağlamlığa necə təsir etdiyini öyrənməyin vaxtıdır.

Araşdırmalara görə, zeytun yağı tədqiq edilən 32 növ yemək yağları arasında ən yüksək qida maddəsinə malikdir. O, ürək sağlamlığını dəstəkləyən mono doymamış yağlarla və iltihabı azaldan və hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qoruyan polifenollar və E vitamini kimi antioksidanlarla zəngindir.

Rasionunuza zeytun yağı əlavə etməyin beş səbəbi

1. Ürək-damar sistemini dəstəkləyir

Zeytun yağının tərkibindəki doymuş polifenollar və sağlam yağlar "yaxşı" HDL səviyyələrini artırmaqla və ürək xəstəliyi riskini azaltmaqla xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bu məhsulun müntəzəm istehlakı ürək xəstəliyi ilə bağlı ümumi ölümü də azalda bilər.

2. İştaha nəzarətə və arıqlamağa kömək edir

Salat və ya tərəvəz kimi qidalara zeytun yağı əlavə etmək daha uzun müddət toxluq hissini saxlamağa kömək edə bilər. Bu, şirniyyat və ya fast food kimi qeyri-sağlam qəlyanaltılara olan istəkləri azaltmağa kömək edir. Bundan əlavə, o, yağda həll olunan vitaminlərin (A, D, E və K) udulmasını yaxşılaşdırır və onu tərəvəz yeməklərinə ideal əlavə edir.

3. Bağırsaq funksiyasını dəstəkləyir

Zeytun yağı həzm sistemini yumşaq bir şəkildə stimullaşdırır, bu, xüsusilə qəbizliyə meylli olanlar üçün faydalıdır. Bağırsaqda faydalı bakteriyaların miqdarını artırmağa kömək edir, iltihabı azaldır və hətta kolorektal xərçəng riskini azalda bilər.

4. İltihabın azaldılması

Zeytun yağının tərkibindəki antioksidantlar artrit, diabet və ürək-damar problemləri kimi xəstəliklərin səbəbi olan xroniki iltihabla mübarizə aparır. Daimi istehlak insult riskini azaltmağa kömək edir, həmçinin iltihablı bağırsaq xəstəliyi və romatoid artritin təzahürlərini azaldır.

5. Beyin funksiyasını dəstəkləyir

Zeytun yağında olan sağlam yağlar və antioksidantlar beyni koqnitiv zəifləmədən qoruyur, demans riskini azaldır. Bundan əlavə, bu məhsul depressiya və narahatlıq əlamətlərini azaltmaqla psixi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Gəlin ümumiləşdirək

Zeytun yağı sadəcə bir salat əlavəsi deyil, ürək sağlamlığını dəstəkləyən, həzmi yaxşılaşdıran, iltihabı azaldan və hətta zehni aydınlığı qorumağa kömək edən əsl super qidadır. Onu mütəmadi olaraq yeməklərinizə əlavə etməklə uzun və sağlam həyata doğru mühüm addım atmış olursunuz.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 2573

Oxşar yazılar

Hansı xiyarlardan turşu qoymaq  olmaz?

Hansı xiyarlardan turşu qoymaq olmaz?

5 iyul 2025 , 12:15
Hamiləlik planlaşdıranlara bu balığı  yemək olmaz

Hamiləlik planlaşdıranlara bu balığı yemək olmaz

4 iyul 2025 , 10:59
Qarğıdalı çubuqları nədən hazırlanır?

Qarğıdalı çubuqları nədən hazırlanır?

4 iyul 2025 , 09:24
Ən yumuşaq balıq kotleti RESEPTİ

Ən yumuşaq balıq kotleti RESEPTİ

3 iyul 2025 , 14:18
Qarabaşağın bilinməyən 5 FAYDASI : Qocalmanı ləngidir və...

Qarabaşağın bilinməyən 5 FAYDASI: Qocalmanı ləngidir və...

3 iyul 2025 , 10:14
Dadlı qarabaşaq yarmasını  necə bişirmək olar: bu məhsulu əlavə edin

Dadlı qarabaşaq yarmasını necə bişirmək olar: bu məhsulu əlavə edin

2 iyul 2025 , 19:42
İri dənəli duzdan QAÇIN:  Bilmədiyimiz ZƏRƏRLƏR

İri dənəli duzdan QAÇIN: Bilmədiyimiz ZƏRƏRLƏR

2 iyul 2025 , 14:34
Şokoladlı tort:  asan və tez RESEPT

Şokoladlı tort: asan və tez RESEPT

1 iyul 2025 , 12:54