Heç vaxt bunu xiyar və pomidor  turşusuna əlavə etməyin
21 iyul 2025 19:46 (UTC +04:00)

Heç vaxt bunu xiyar və pomidor turşusuna əlavə etməyin

Yay mövsümünün qızğın çağındayıq, bu da o deməkdir ki, Azərbaycanın evdar xanımları artıq qış üçün konservləşdirməyə başlayıb.

Lent.az-ın xəbərinə görə, lakin dadlı və orijinal turşular hazırlamaq istəyənlər bəzən elə səhvlər edirlər ki, bu, bütün zəhmətin boşa getməsinə səbəb ola bilər.

Konserva üçün təhlükəli maddələr

1. Zədələnmiş, çürük və keyfiyyətsiz tərəvəzlər

Hətta meyvənin və ya tərəvəzin üzərində kiçik bir çürük və ya kif hissəsi varsa, bu artıq bakteriya və toksinlərlə (mikotoksin) zəngindir. Onlar bankanın bütün içliyinə yayılıb onu sıradan çıxara bilər – hətta istiliklə işlənmədən sonra belə.

Yalnız sağlam, təzə, möhkəm və zədəsiz məhsullardan istifadə edin.

2. Yodlu duz

Yod fermentasiya prosesinə mənfi təsir göstərə bilər (xüsusilə kvaslaşdırılan məhsullarda), tərəvəzlərin rəngini və toxumasını dəyişdirərək onları yumşaldır. Bundan başqa, faydalı bakteriyaların çoxalmasının qarşısını ala bilər. Təhlükəsiz seçim: qatqısız, iri və ya orta dənəli sadə mətbəx duzudur.

3. Antitoplama qatqılı duz (E535, E536, E538)

Bu qatqılar duzun topalaşmasının qarşısını alır, amma fermentasiya prosesini poza bilər.

Nəticədə

xiyar xırtıldayanlığını itirir,

kələm düzgün mayalanmır,

bankalarda kif əmələ gəlir və

qaz yaranaraq qapaqları partlada bilər.
Duzun qablaşmasında tərkib hissələrini mütləq yoxlayın.

4. Aspirin (asetilsalisil turşusu)

Əvvəllər bəzi evdar qadınlar turşuların daha uzun saxlanması və “xırt” effekti üçün aspirin əlavə edirdilər. Lakin aspirin – dərman preparatıdır və konservləşdirilmiş qidalarla uzunmüddətli istifadə olunduqda orqanizmə zərərli ola bilər.

O, qaraciyərə, böyrəklərə mənfi təsir edə, həzm sistemində eroziya və allergik reaksiyalar yarada bilər. Bundan əlavə, onun konservləşdirici təsiri çox zəifdir və sirkə və ya limon duzu ilə əvəz oluna bilər – bu maddələr həm təhlükəsiz, həm də effektivdir.

5. Həddindən artıq çox sarımsaq (xüsusilə xiyar üçün)

Sarımsaq mükəmməl dad qatqısıdır, lakin çox istifadə edilərsə xiyarların yumşalmasına səbəb olur. Dozanı saxlayın, reseptdən kənara çıxmayın.

6. Kifayət qədər təmiz olmayan su (marinad və ya duzlu su üçün)

Yalnız qaynadılmış və ya filtrdən keçirilmiş sudan istifadə edin. Əgər kran suyunun keyfiyyətinə şübhəniz varsa, ondan istifadə etməyin – tərkibindəki bakteriyalar və çirklər konservanı poza bilər.

Никогда не кладите это в банку с огурцами и помидорами: испортите всю консервацию!

Bəs ideal konservasiya üçün nələr vacibdir?

Sirkə

Turşuluq səviyyəsini təmin edərək bakteriyaların inkişafını məhdudlaşdırır və konservanın uzunömürlü olmasını təmin edir. Diqqət: 9%-lik sirkədən istifadə tövsiyə olunur. 4%-lik zəif sirkə qoruyucu effekt verməyə bilər. Yalnız qida üçün nəzərdə tutulmuş sirkədən istifadə edin!

Duz

Ən qədim və etibarlı təbii qoruyucudur.

Şəkər

Yalnız dad vermir, həm də əlavə qoruyucu təsirə malikdir.

Ədviyyatlar və bitkilər

Dərəotu, sarımsaq, dəfnə yarpağı, qara istiot dənələri, həmçinin xren, qarağat və albalı yarpaqları – yalnız aroma vermir, həm də xiyarların xırtıldayan qalmasına kömək edir.

Nəticə

Həmişə sınanmış, etibarlı reseptlərə əməl edin. Unutmayın: evdə hazırlanan məhsulların keyfiyyəti və təhlükəsizliyi hər şeydən önəmlidir.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
# 754

Oxşar yazılar