İstifadə etdiyimiz yağ növləri ürək sağlamlığımıza böyük təsir göstərə bilər. Bəzi yağlar ürəyimiz üçün faydalı olsa da, bəziləri həddindən artıq istehlak edildikdə zərərli ola bilər.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadən məlumatına görə, dietoloq Krutika Nanavati işlənmiş qidalarda və fast-fudlarda tez-tez rast gəlinən qismən hidrogenləşdirilmiş yağların ürəyimiz üçün ən pis yağlar olduğunu vurğulayıb. Bu yağlar "pis" xolesterolu artıran və eyni zamanda "yaxşı" xolesterolu azaldan trans yağları ehtiva edir.
Bu balanssızlıq ateroskleroza səbəb ola bilər, burada bədən yağları damarları bağlayır və ürək xəstəliyi riskini artırır.
Xoşbəxtlikdən, daha sağlam alternativlər var. Nanavati, tək doymamış yağları və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə məşhur olan əlavə dərəcəli zeytun yağı istifadə etməyi təklif edir.
Zərərli yağlardan fərqli olaraq, zeytun yağı “pis” xolesterolunu azaldır və ürək sağlamlığını qoruyaraq “yaxşı” xolesterolunu artırır. Fenolik birləşmələri də oksidləşdirici streslə mübarizə aparır, ürəyə fayda verir.
Əslində istehlak etdiyimiz yağlara diqqətli olmaq ürəyimizin sağlamlığı üçün vacibdir. Qismən hidrogenləşdirilmiş yağlar kimi zərərli yağlardan yayınmaq ürək üçün sağlam bir rasion yolunda kiçik, lakin vacib bir addımdır.

Ürək üçün ən zərərli yağ AÇIQLANDI
Oxşar yazılar

Darçın kimlər üçün zərərlidir? - XƏBƏRDARLIQ
6 may 2025 , 12:06
Alimlər xərçəngin müalicəsində yeni yanaşmanı araşdırıblar
6 may 2025 , 07:31
İsti yemək sevənlərə mədə xərçəngi riski XƏBƏRDARLIĞI
5 may 2025 , 17:33
Mobil telefon beyinə necə təsir edir? - TƏFƏRRÜATLAR
5 may 2025 , 17:05
“Daş adam”, “Erkən yaşlanma” kimi nadir və qorxunc XƏSTƏLİKLƏR – ARAŞDIRMA
5 may 2025 , 16:09
Parasetamol qəbul etdikdən sonra orqanizmdə nə baş verir
5 may 2025 , 12:24
Ölümdən başqa hər dərdin dərmanı: Bir stəkan bəs edər
4 may 2025 , 18:39