Balqabağı nəcə bişirmək olar? - 3 SİRR
15 noyabr 2025 20:00 (UTC +04:00)

Balqabağı nəcə bişirmək olar? - 3 SİRR

0

Balqabaq bişirənlərin çoxu bilir ki, nəticə bəzən gözlənildiyi kimi olmur. Bişmiş balqabaq suvarı olur, təbii şirinliyini və zərif ətrini itirir. Lakin təcrübəli aşpazlar bu narahatedici vəziyyətin qarşısını çox asan üsullarla almağın mümkün olduğunu deyirlər. Üç sadə sirr balqabağın təbii şirinliyini, qida dəyərini və arzuolunan sıx toxumasını qorumağa kömək edir.

Lent.az bu 3 sirri təqdim edir:

Düzgün doğrama: yalnız iri parçalar

Balqabağın suvarı və dağılması ilə nəticələnən əsas səhv çox xırda doğramadır. Balqabaq az miqdarda pektin və nişasta ehtiva edir və bunlar uzun bişirmə zamanı tez parçalanır. Xırda doğranmış balqabaq tez dağılır və bütün dadı, şirəsi və qida maddələri suya keçir. Balqabağı iri dilimlərə və ya iri kubiklərə doğrayın ən azı dörd-beş santimetr ölçüdə. Bu üsul toxumanın sıxlığını, şirinliyini və dolğunluğunu qorumağa kömək edəcək.

Artıq su balqabağın dadının əsas düşmənidir. Diffuziya qanununa əsasən, bişirmə zamanı balqabaq qaçılmaz olaraq öz şəkərini, ətirini və vitaminlərini suya buraxır. Duz isə prosesi daha da sürətləndirir və balqabağın içindəki maqnezium və kalsium kimi maddələrin çıxmasına səbəb olur, nəticədə ətlikliyini itirir. Balqabağı çox suda bişirmək əvəzinə, qapaq altında az miqdarda su ilə təxminən yarım bir santimetr su ilə bişirmək lazımdır. Duzu yalnız hazır yeməyə əlavə edin, bişirmə suyuna yox. Şəkər isə əksinə, təbii şirinliyi artırmaq istəyirsinizsə, əvvəlcədən əlavə oluna bilər. Balqabaq çoxlarının düşündüyündən daha tez bişir. Həddindən artıq bişmiş balqabaq tez birləşir, formasını itirir və lifli, dadsız bir kütləyə çevrilir.

Su qaynadıqdan 10-15 dəqiqə sonra hazır olub-olmadığını bıçaqla və ya çəngəllə yoxlayın. Balqabaq yumşaq olmalı, amma formasını saxlamalı və dağılmamalıdır. Bu üç sadə qaydaya əməl etməklə bişirdiyiniz balqabaq həm dadlı və ətirli olacaq, həm də öz faydalı xüsusiyyətlərini qoruyacaq.

1 2 3 4 5 İDMAN XƏBƏRLƏRİ
0
# 188

Oxşar yazılar