Cemlər, marmeledlər və mürəbbələr bunların hamısı bişirilmiş meyvələrdir.
Lent.az-ın xəbərinə görə, görünüşcə və dad baxımından bir-birinə bənzəsələr də, əsas fərqlər detallarda gizlənir.
Cem və mürəbbə arasındakı fərq
Mürəbbə bir neçə parametr üzrə cemdən fərqlənir. İlk fərq onların tərkibindədir: cemlərdə və marmeledlərdə meyvələr qalın ətirli kütləyə çevrilir. Marmeledlər püredən və ya musdan hazırlanır, mürəbbə isə bütöv meyvələrin bişirilməsi ilə alınır.
Şəkər tərkibi də fərqlidir: ən çox şəkər mürəbbədə olur (təxminən 70–75 faiz), ən az şəkər isə cemlərdədir (təxminən 55–60 faiz). Konsistensiya baxımından da fərqlər var. Cemlər ən qalın və ən yumşaqdır. Marmeledlərdə meyvə parçası olmur, mürəbbədə isə xırda meyvə parçaları olur, hətta bütöv meyvələr belə qalır.
Cem mürəbbənin tam əksidir. Onun əsas xüsusiyyəti vahid, jeleabənzər quruluşudur. Cemdə meyvələr və giləmeyvələr tam bişirilib yumşaq kütləyə çevrilir. Tərkibinə tez-tez pektin əlavə olunur bu, çoxlu meyvələrdə, xüsusilə almada və sitrus meyvələrində olan təbii jelleşdirici maddədir. Məhz pektin cemə tez qatılaşmağa və sıx tekstura almağa kömək edir.
Mürəbbədən fərqli olaraq, cem bir dəfəyə hazırlanır. Meyvələr və ya giləmeyvələr xırdalanır, şəkərlə qarışdırılır və güclü odda hazır olana qədər bişirilir. Bütün proses xeyli az vaxt aparır ki, bu da vitaminlərin qorunmasına və parlaq meyvə dadının saxlanmasına imkan verir.
Konsistensiyasına görə cem çörəyə, tostlara və ya blinçiklərə sürtmək üçün ideal seçimdir. O, axmır və yayılmır, bu isə onu sendviçlərdə və ya şirniyyat məmulatlarında içlik kimi istifadəyə çox əlverişli edir.