Moruq mürəbbəsini necə bişirmək lazımdır ki, həm dadlı, həm də faydalı olsun?
Lent.az xəbər verir ki, iki ən geniş yayılmış və öldürücü səhv, mürəbbənin dadını tamamilə poza və onun faydasını əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Səhv №1: Şəkərin həddindən artıq və ya yanlış istifadəsi
Təbiiliyin "öldürülməsi"
Moruq – öz incə, yüngül turşməzə dadı ilə tanınır. Əgər mürəbbəyə çoxlu şəkər əlavə etsəniz (məsələn, 1:1 nisbətində və ya şəkər daha çox olarsa), bu onun təbii ətrini və dadını tamamilə “örtəcək”. Nəticədə, siz sadəcə şəkər dadını hiss edəcəksiniz – moruğun meşə təravətini deyil.
Faydanın azalması
Şəkər çox olduqda, tərkibindəki faydalı maddələrin təsiri azalır. Bundan əlavə, bu cür mürəbbə daha çox yeyilir və bədəndə artıq şəkər yığılmasına, maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur. Həmçinin şəkərli mühitdə düzgün hazırlanmayan mürəbbə tez turşuya bilər.
Kristallaşma
Həddindən artıq şəkər, saxlanma zamanı mürəbbənin kristallaşmasına səbəb ola bilər. Nəticədə, mürəbbə hamar deyil, şəkərli topalarla dolu olur.
“Beş dəqiqəlik” üsulda şəkərin səhv əlavə edilməsi
Əgər siz “beş dəqiqəlik” və ya “çiy” mürəbbə hazırlayırsınızsa və moruğun üzərinə şəkər səpib dərhal bişirirsinizsə – böyük səhv edirsiniz. Bu zaman şəkər dibi tutaraq mürəbbəyə acı, karamelvari dad verə bilər.
Doğru yol: Moruğu şəkərlə ovuşdurmaq və ya sadəcə üzərinə şəkər əlavə edib 4–12 saat (ya da gecə boyu) gözlətməkdir. Beləliklə, moruq su buraxır və şəkər tam həll olur. Yalnız bundan sonra bişirməyə və ya bankalara tökməyə başlamaq olar.
Optimal nisbət:
“Beş dəqiqəlik” üçün: 1 kiloqram moruq – 700–800 qram şəkər
Çiy mürəbbə üçün: 1:1 və ya 1:1.2 (moruq:şəkər)
Səhv №2: Uzun müddətli və intensiv qaynatmaq
Vitamin və antioksidantların itməsi
Moruq – C vitamini və güclü antioksidantlar olan antosianlarla zəngindir. Lakin C vitamini yüksək temperaturda tez sıradan çıxır. Həddindən artıq bişirmə bu faydalı maddələri məhv edir.
Ətrin və təzəliyin itməsi
Moruğun yüngül və təravətli ətri uzun bişirmə zamanı “uçub gedir”. Qalan isə sadəcə karamel dadlı, düz bir şirə olur.
“Kəllə-mayallaq” konsistensiya
Moruq çox zərif meyvədir. Uzun müddət bişdikdə, o öz formasını itirir, dağılır və mürəbbə bulanıq, “kəsilmiş” sıyığa çevrilir. Halbuki biz mürəbbədə bütöv və gözəl gilələri görmək istəyirik.
Ən doğru üsul: “Beş dəqiqəlik” mürəbbə
Moruğu şəkərlə qarışdırın və sulanması üçün bir neçə saat saxlayın. Sonra orta odda daim qarışdıraraq və köpüyünü toplayaraq qaynamağa gətirin. 5–7 dəqiqə bişirin və dərhal sterilizasiya olunmuş bankalara töküb qapağını bağlayın.
Bu üsul
Gilələri əzmir
Rəng və ətri saxlayır
Vitaminlərin çox hissəsini qoruyur
Mürəbbəni ləzzətli və faydalı edir