Dünyada yüzlərlə növ pendir var. İnsanlar minilliklər ərzində onu müxtəlif formada istifadə etməyi öyrənib, hətta pendir bıçağı və pendir taxtası kimi xüsusi alətlər də icad ediblər. Amma bütün bunlara baxmayaraq, çoxları pendiri düzgün saxlamadığı üçün o quruyur, sürüşkənləşir və tez xarab olur.
Lent.az xəbər verir ki, bu problemi aradan qaldırmaq üçün The Takeout sertifikatlı pendir mütəxəssisi Molli Braunla danışıb.
Onun sözlərinə görə, pendiri saxlamaq üçün əsas faktor hava dövranının düzgün tənzimlənməsidir.
“Brie, çedar, mağarada yetişən və qabığı yuyularaq hazırlanan pendirlər canlı mikrobioloji qatlara sahibdir və onların yaşaması üçün hava lazımdır. Əgər hava keçidi bağlanarsa, bu pendirlər xoşagəlməz şəkildə iy verir və sürüşkən olur. Qabıqsız pendirlər, məsələn, kolbi, qouda və provolone bu cür hava ehtiyacına malik deyil və daha çox qurumadan qorunmağa ehtiyac duyur”, – deyə Braun bildirib.
Mütəxəssis vurğulayıb ki, pendiri necə və harada saxladığımız hava dövranına təsir edir. Buna görə də o, saxlamada aşağıdakı səhvlərə yol verməməyi tövsiyə edir.
Pendir üçün yanlış yer seçmək
Braunun məsləhətinə görə, pendiri heç vaxt soyuducuda açıq şəkildə buraxmaq olmaz, mütləq örtülməlidir.
“Mən pendir üçün xüsusi kağızdan istifadə etməyi məsləhət görürəm. Bu material pendirə ‘nəfəs almağa’ imkan verir, eyni zamanda onu soyumaqdan və soyuducudakı digər qidalarla təmasdan qoruyur. Bu kağız demək olar ki, bütün pendir növləri üçün uyğundur, istisna hal kimi yüksək rütubətli mozzarella və burrata kimi pendirlər var”, – deyə Braun qeyd edib.
Əgər xüsusi kağız yoxdursa, pendiri perqament kağızına büküb polietilen paketə və ya konteynerə qoymaqla uyğun mühit yarada bilərsiniz.
Mütəxəssis pendirin soyuducuda ayrıca yerdə saxlanmasının da vacib olduğunu vurğulayıb. “Pendir digər qidaların qoxusunu tez hopdurduğu üçün onu soyuducuda ayrıca saxlamaq lazımdır. Bükülmüş pendirləri bir yerdə, məsələn, pendir üçün nəzərdə tutulan çekməcədə və ya tərəvəz bölməsində saxlamaq daha doğrudur. Burada həm temperatur stabil olur, həm də rütubət daha yüksəkdir”, – deyə o bildirib.
Yanlış temperatur rejimi
“Pendir soyuducular icad olunmazdan çox əvvəl, südün qorunması üçün hazırlanmışdı. Ona görə də bir neçə saat mətbəx masasında qalması əksər pendirlərə ciddi zərər vermir,” – deyə Braun izah edir.
Lakin uzunmüddətli saxlama üçün mətbəx səthi uyğun deyil. Pendir ən yaxşı halda 1–4 °C arasında saxlanmalıdır.
“Bu, soyuducular üçün standart temperatur aralığıdır. Soyuducunuzun çox soyuq olmadığını yoxlamaq vacibdir ki, pendir donmasın. (Pendir dondurucuda saxlanıla bilər, amma bu, onun dad və toxumasını dəyişdirir)”, – deyə The Takeout əlavə edir.
Əgər pendiri xüsusi çekməcədə saxlaya bilmirsinizsə, onu soyuducu qapısından uzaqda yerləşdirmək kifayətdir, çünki qapı açıldıqca temperatur dəyişməsi pendiri tez korlaya bilər. Mütəxəssis həmçinin pendiri soyuducudan çıxaran kimi deyil, otaq temperaturuna çatdıqdan sonra istehlak etməyi məsləhət görür.
Pendir növünü nəzərə almamaq
Molli qeyd edir ki, təkcə Viskonsin ştatında 600-dən çox pendir növü istehsal olunur. Buna görə də fərqli pendirlərin saxlanma tələbləri də fərqlidir. Rütubət səviyyəsi aşağı olan sərt pendirlər, məsələn, parmezan altı həftədən çox saxlanıla bilər.
“Bu pendirlər üçün pendir kağızı ideal seçimdir, amma polietilen örtük və paketlər də uyğundur,” – deyə mütəxəssis bildirir.
Yarımsərt pendirlər isə təxminən bir ay qoruna bilər.
“Qabığından asılı olaraq pendir kağızı daha yaxşıdır, amma qabıqsız pendirlər üçün polietilen örtük və paketlər də əla işləyir,” – deyə Braun yekunlaşdırıb.
Ekspertlərin digər məsləhətləri
Bundan əvvəl mütəxəssislər kanalizasiya lavabosuna atılmaması gərəkən məhsulları açıqlamışdılar. Onlar süd tərkibli içkiləri, isti şokolad, çay və südlü qəhvəni lavaboya tökməməyə çağırır.